Tomáško Londák

Tomáško sa narodil ako malilinké bábätko, pretože prišiel na svet v 36 týždni a teda predčasne. Svoje prvé týždne prežil v inkubátore a jeho mamka často spomína, že v perinke bolo z bábätka vidieť iba čiapočku a rukavičky. Začal síce pekne rásť, ale jeho vývoj bol oneskorený, nastali ťažkosti s pohybom, chodením aj s rečou. Nasledovali roky plné rôznych vyšetrení a pobytov v nemocnici. Rodičia čakali, kedy Tomáško konečne povie mama a tata, ale jemu sa  stále nedarilo. Bol mu diagnostikovaný autizmus s oneskoreným vývojom reči aj správania a s ochabnutou jemnou i hrubou motorikou. Vtedy sa rodičia rozhodli, že už nie je čas váhať a Tomáško sa dostal na prvý rehabilitačný pobyt do ADELI. Intenzívne cielené cvičenie začalo hneď prinášať prvé ovocie. Aj vďaka podpore Nadácie ADELI a mnohým podporovateľom si mohol Tomáš zopakovať pobyt už niekoľkokrát a ako sám potvrdzuje, vždy sa o kus zlepší. Odkedy intenzívne cvičí so svojimi obľúbenými fyzioterapeutmi a chodí na rôzne terapie, prejavy autizmu sa utlmili, začal rozprávať a sám tvoriť vety a upravila sa reč. Behá ostošesť a čo je skvelé, mohol ísť do školy medzi rovesníkov!

Pobyty v ADELI sú pre Tomáška veľkou nádejou. Z každého nového úspechu sa teší spolu s rodičmi aj sestričkou Liliankou. Ocko Dušan hovorí: „Žiť s diagnózou v rodine je ťažké a namáhavé. Stojí to veľa úsilia, peňazí a neprespaných nocí. Ale vidieť, ako sa vaše dieťa zlepšuje a uzdravuje, tomu pocitu radosti sa nič nevyrovná. Verím, že aj vďaka poctivému cvičeniu a kvalitnej terapii bude môcť Tomáš jedného dňa všetkým, ktorí nám pomáhali, môcť svojimi vlastnými ústami povedať veľké a úplne zrozumiteľné ĎAKUJEM.“

Ďakujeme, že svojím príspevkom meníte osudy konkrétnych ľudí a dávate im šancu na lepší život.

KAŽDÝ KROK SA POČÍTA

Nadácia ADELI rehabilitácia príbeh Tomáška