Martinko Iždinský

Martinko bude mať 3 roky. Narodil sa s Downovým syndrómom a veľmi ťažkým štartom. Jeho maminka krátko po jeho narodení zomrela počas neúspešnej operácie. Martinkov ocko spomína, ako sa mu zrútil celý svet. Keby nemal Martinka, nemal by zmysel života. So synčekom sa presťahovali do Poltára k starým rodičom. S Martinkom hneď od narodenia začali navštevovať lekárov, odborníkov, absolvovali rôzne cvičenia, vďaka ktorým sa Martinko postupne naučil držať hlavičku, neskôr sedieť a postaviť sa.

Ocko sa synčekovi venuje dňom i nocou. Je to veľmi náročné, ale ako s úsmevom zdôrazňuje, robím to veľmi rád: „Verím, že Martinko bude raz chodiť sám bez pomoci, bude rozprávať a behať po byte aj vonku ako ostatné deti. Na všetko však potrebuje čas a hlavne špeciálnu starostlivosť.“ Absolvovanie rehabilitačného pobytu v ADELI Medical Centre v Piešťanoch prinieslo pekné pokroky a vďaka podpore rodiny a dobrých ľudí bude Martinko v cvičeniach a rehabilitáciách v ADELI pokračovať.

„Martinko je také malé „živé striebro“. Deti s Downovým syndrómom sú plné silných emócií a pohybovo veľmi živelné. Nakoľko je veľmi rodinne viazaný, museli sme nájsť súlad s cvičením, čo nebolo jednoduché. Ale zvládli sme to. Pre Martinka je veľmi dôležité prostredie motivujúce k učeniu, ktoré vplýva na jeho mentálny rozvoj a pohybovú koordináciu. Tešíme sa z jeho rozvoja a každého pokroku.“

Mgr. Monika Durcová, fyzioterapeutka

Ďakujeme, že svojím príspevkom meníte osudy konkrétnych ľudí a dávate im šancu na lepší život.

KAŽDÝ KROK SA POČÍTA

Rehabilitácia Martinka Iždinského, Nadácia ADELI